NORDIX - Journeys & Experiences

Ευρώπη : Βόρεια Ευρώπη

εκτύπωση

Βόρειο Σέλας

Το Βόρειο Σέλας, ή αλλιώς, η Aurora Borealis είναι μια ακριβοθώρητη και απρόβλεπτη κυρία, γεμάτη εκπλήξεις! Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πότε και πού θα κάνει την εμφάνισή της, αλλά, όταν το κάνει, τα φώτα του Βορείου Σέλαος είναι μια εμπειρία ταξιδιού σχεδόν μυστικιστική που θα αφήσει τον θεατή με το στόμα ανοιχτό!

Κάθε εμφάνισή της Aurora Borealis είναι μοναδική. Συχνά μοιάζει με μια κουρτίνα από φώτα, η σαν καπνός που διασχίζει σαν ζώνη τον ουρανό. Τα χρώματα που διεκρίνουμε είναι το φωτεινό πράσινο, ίσως και με με ρόζ τελείωμα στην ουρά, ακόμα και με ένα βαθύ μωβ πυρήνα...
Βίντεο με το Βόρειο Σέλας:Όπως είναι φυσικό, το Βόρειο Σέλας, το θεαματικό αυτό το φυσικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, ενέπνευσε μύθους και θρύλους των τοπικών λαών, των Σάμι και των Βίκινγκ. Στην συνέχεια, οι πρώτοι πολικοί εξερευνητές το εξύμνησαν και σήμερα η σύγχρονη επιστήμη ερμήνευσε την πραγματικότητα πίσω από τις μαγικές εικόνες της εμφάνισης του Βορείου Σέλαος, η οποία είναι εξίσου εντυπωσιακή: αυτό που κρύβεται πίσω από τους φωτεινούς συνδυασμούς χρωμάτων είναι το φως του ήλιου! Κατά την διάρκεια μεγάλων ηλιακών εκρήξεων και εκλάμψεων, μικροσκοπικά σωματίδια εκσφενδονίζονται από τον Ήλιο προς βαθύ διάστημα. Στο ταξίδι τους, συναντούν το μαγνητικό πεδίο της γης και συγκεντρώνονται γύρω από τον Βόρειο Πόλο όπου αλληλεπιδρούν με τις ανώτερες στοιβάδες της ατμόσφαιρας της γης και απελευθερώνουν ενέργεια, η οποία σχηματίζει αυτά τα φώτα. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει περίπου 100 χλμ. πάνω από τα κεφάλια μας!

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ
Το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι η εποχή κατά την οποία έχουμε περισσότερες πιθανότητες να δούμε το Βόρειο Σέλας. Συγκεκριμένα, τέλος φθινοπώρου έως αρχές της άνοιξης (21 Σεπτεμβρίου - 21Μαρτίου) και τις ώρες μεταξύ 18.00 έως 01.00.

Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες παίζουν πρωτεύοντα ρόλο: Τον Οκώβριο και το Νοέμβριο η ατμόσφαιρα τείνει να είναι υγρή, τον Δεκέμβριο οι μέρες είναι μικρότερες και η ατμόσφαιρα πιο ξηρή και χιονισμένη (πολικές νύχτες) και ο ουρανός είναι πιο καθαρός. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι μέρες είναι λίγο πιο μακριές και τα απογεύματα οι πιθανότητες να δούμε τα φώτα είναι καλές. Δεν υπάρχει εγγύηση όμως: κάποιες εβδομάδες τα φώτα κάνουν την εμφάνισή τους αρκετές φορές κατά την διάρκεια του απογεύματος με φανταστικά σχήματα και χρώματα, ενώ άλλες περιόδους υπάρχει αρκετή χιονόπτωση ή απλά δεν είναι ορατά. Αν υπάρχει κάποιος κανόνας είναι ότι όσο περισσότερες μέρες μείνουμε, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να τα δούμε.

Η NASA προβλέπει ότι για τον χειμώνα 2016/2017 τα φώτα του Βορείου Σέλαος θα κάνουν τις πιο δυναμικές εμφανίσεις των τελευταίων 50ετών!

ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ

Όσο όμορφη και αν είναι η πανσέληνος ή οι πόλεις με τα φώτα κατά την διάρκεια της νύχτας, τα φώτα του Βόρειου Σέλαος είναι πιο χλωμά δίπλα στον ανταγωνισμό και επομένως λιγότερο αισθητά. Θεωρητικά, ολόκληρη η Νορβηγία και η Φινλανδική Λαπωνία απολαμβάνουν αυτή την θέα, αλλά στη νοητή γραμμή πάνω από τον Αρκτικό κύκλο, και στις δύο επικράτειες, είναι τα πιο καλά σημεία. Ειδικά στα νησιά Λοφότεν η ζώνη του Βορείου Σέλας διαπερνά τον νυχτερινό ουρανό και απλώνεται ως το Βόρειο Ακρωτήρι. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή από τα Λοφότεν μέχρι το Βόρειο Ακρωτήρι αποτελούν την πιοιδανική τοποθεσία. Ακόμα όμως και από το Tromsø μπορείτε να τα δείτε τα ίδια φώτα, από άλλη όμως οπτική γωνία ! Ο πιο ξηρός καιρός προσφέρει τον πιο καθαρό ουρανό και – στατιστικά- τις περισσότερες πιθανότητες να δει κανεις το Βόρειο Σέλας.

Η υπομονή είναι ουσιώδης αν ονειρεύεστε να δείτε το Βόρειο Σέλας γιατί είναι αποκλειστικά υπόθεση της φύσης και η επιστήμη δεν μπορεί παρά να παίξει το παιχνίδι του κρυφτού! Μέινετε στην περιοχή μία εβδομάδα τουλάχιστον και αν είστε τυχεροί, θα ανταμειφθείτε, εκτός και αν ξαφνικά ο ουρανός αποφασίσει να φέρει σύννεφα και καλύψει την θέα. Καλή Τύχη λοιπόν!

Ταξίδι Βόρειο Σέλας & Λαπωνία: Aurora Borealis, Φινλανδία! Κέμι, Ροβανιέμι, Σιννέτα, Ελσίνκι! 7 μέρες!
Ταξίδι Βόρειο Σέλας & Λαπωνία: Aurora Borealis, Φινλανδία! Κέμι, Ροβανιέμι, Σιννέτα, Ελσίνκι! 7 μέρες!
Χριστουγεννιάτικο όνειρο στο χωριό του Αϊ Βασίλη! Λέβι, Ροβανιέμι! - 6 μέρες - 23/12/2017!
Πρωτοχρονιάτικη απόδραση στην κατάλευκη Λαπωνία από 1620€!
Παραμυθένια Πρωτοχρονιά 2017! Λέβι, Ροβανιέμι, Χωριό Άγιου Βασίλη! 6 ημέρες - 28/12/2017!
Μαγική Πρωτοχρονιά στο Ροβανιέμι! Λαπωνία - Ροβανιέμι – Χωριό Άγιου Βασίλη - 6 μέρες!
Πρωτοχρονιά στο Ροβανιέμι! Για CAFÉ στο χωριό του Αϊ Βασίλη! - Διαμονή στο ολοκαίνουργιο κεντρικό HOSTEL CAFÉ KOTI
Νορβηγία, 9 μέρες με κρουαζιέρα: Ατέλειωτο Φως & Ατμοσφαιρικά Φιόρδ! -ΑΝΕΝΕΡΓΟ-
7 μέρες Βόρειο Σέλας στη Νορβηγία! Τρόμσο, Kρουαζιέρα Βόρειο Ακρωτήρι, Κίρκενες, Όσλο! 17/11/2017!
7 μέρες Βόρειο Σέλας στη Νορβηγία! Τρόμσο, Kρουαζιέρα Βόρειο Ακρωτήρι, Κίρκενες, Όσλο! 17/11/2017!
Μαγικά Φώτα 2018! Ελσίνκι Lover's, η Κόρη της Βαλτικής, 5 ημέρες!
Μαγικά Φώτα 2018! Ελσίνκι Lover's, η Κόρη της Βαλτικής, 5 ημέρες!
Βόρειο Σέλας στη Νορβηγία! 15/02/2018 - 7 ημέρες - Όσλο, Τρόμσο, Λοφότεν, Σβόλβαερ, Μπόντο!
Βόρειο Σέλας στη Νορβηγία! 15/02/2018 - 7 ημέρες - Όσλο, Τρόμσο, Λοφότεν, Σβόλβαερ, Μπόντο!
Ισλανδία - Flash Sale για το Βόρειο Σέλας: Reykjavik για δύο άτομα μόνο! 19-24/09 από 1290€ το άτομο!
Ισλανδία - Flash Sale για το Βόρειο Σέλας: Reykjavik για δύο άτομα μόνο! 19-24/09 από 1290€ το άτομο!
Discovering Greece, Incoming Tourism
κρουαζιέρες φιορδ βορειο σελας μεσογειος ευρωπη