NORDIX - Journeys & Experiences

Ευρώπη : Ανατολικά της Ευρώπης

εκτύπωση

Αγ.Πετρούπολη

Στον 21ο αιώνα, αφήνοντας πίσω μια πολυτάραχη ιστορία πειραματισμών και καινοτομίας, από τον Ιβαν τον Τρομερό και τον Μεγάλο Πέτρο, στην Τσαρική Δυναστεία και την Σοβιετική επικυριαρχία, η Ρωσία σήμερα ξεπροβάλλει ως ένα από τα πιο το δυναμικά έθνη, εξαιρετικού ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος!

Η Ρωσία είναι η πιο μεγάλη και ίσως η λιγότερο «κατανοητή» χώρα του κόσμου και  σίγουρα αξίζει να την επισκεφτεί κάθε φιλο-περίεργος και περιπετειώδης ταξιδιώτης, είτε για σύντομο πέρασμα από τα ιστορικά αξιοθέατα και τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, είτε για πιο τολμηρή εκδρομή στα Βουνά του Καυκάσου, τις παραλίες της Μαύρης θάλασσας, τον αχανή ποταμό Βόλγα, τις ατέλειωτες δασικές εκτάσεις του Taiga στην Σιβηρία, την μαγική λίμνη Baikal, και τα ηφαίστεια Kamchatka.

Η πολύ-πολιτισμική Ρωσία, ή αλλιώς Ρωσική Ομοσπονδία, αποτελείται από 100 διαφορετικές εθνότητες, γλώσσες και θρησκεύματα. Τα μεγέθη εδώ μέτριουνται σε κλίμακα που είναι δύσκολο να την αντιληφθεί κανείς, όπως για παράδειγμα οι 8 λωρίδες κυκλοφορίας των οδικών αρτηριών και το επίπεδο σκηνικό της Ρωσικής στέπας,  και το μόνο μέσο που φαίνεται λογικό για τις μετακινήσεις, που είναι τα αεροπλάνα.
Ειδικά αν ο διαθέσιμος χρόνος το επιτρέπει, ο διάσημος Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος είναι υπέροχος τρόπος για να δούμε την απέραντη αυτή χώρα.

Προσφέρεται για τολμηρή εκδρομή στα Βουνά του Καυκάσου, τις παραλίες της Μαύρης θάλασσας, τον αχανή ποταμό Βόλγα, τις ατέλειωτες δασικές εκτάσεις του Taiga στην Σιβηρία, την μαγική λίμνη Baikal, και τα ηφαίστεια Kamchatka,  και για τα ιστορικά αξιοθέατα και τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης: η Ρωσία είναι ο απόλυτος προορισμός.

Για αιώνες ακατανόητη, χώρα απίστευτου πλούτου και φτώχειας παράλληλα, σκληρών τύραννων και ιδιοφυούς σκέψης, θέρμης και γραφειοκρατίας, μοναδικών μπαλέτων και άχαρων βιομηχανικών τοπίων, άκρατης πίστη και ακραίου αθεϊσμού: για την Ρωσία, μόνο μια  ερμηνεία ή περιγραφή δεν είναι αρκετή να αντιληφθούμε την μοναδικά μυστηριώδη ομορφιά της!

Η Αγ. Πετρούπολη είναι μια από τις σημαντικότερες και ομορφότερες πόλεις του κόσμου.Η πολιτιστική και ιστορική της σημασία είναι εφάμιλη της Ρώμης και των Παρισίων-κάνοντας την ”Βενετία του Βορρά” ένα από τους μεγαλύτερους τουριστικούς  πόλους του έλξης  του κόσμου. Έχει παίξει ένα σημαντικότατο ρόλο στη ζωή της Ρωσίας,καθώς πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Ισλανδία και την Αλάσκα και αποτελεί την βορειότερη μεγαλούπολη του κόσμου. Αυτό δικαιολογεί και τις Λευκές Νύχτες που είναι περισσότερο ορατές στο διάστημα μεταξύ 11 Ιουνίου και 02 Ιουλίου.Η πόλη είναι σχετικά νέα,αφού ιδρύθηκε μόλις πριν 300 χρόνια.Ο ιδρυτής της,ο Μεγάλος Πέτρος έθεσε τα θεμέλια της πόλης το 1703,ενώ  το 1712 έγινε η πρωτεύουσα της χώρας,το επίκεντρο της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής.
Είναι γνωστή επίσης ως Petrograd, μετά τον Εμφύλιο, και φυσικά, Leningrad, κατά την Σοβιετική εποχή. Γνωστή για τα «Λευκά Φώτα», το φαινόμενο όταν δηλαδή το σούρουπο συναντά την αυγή. Κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα είναι η Πλατεία του Παλατιού και το Χειμερινό Παλάτι, και ασφαλώς το μουσείο Ερμιτάζ που φιλοξενεί την απέραντη ιδιωτική τσαρική συλλογή.
Το Hermitage συγκαταλέγεται μεταξύ των θεαματικότερων μουσείων του κόσμου. Φιλοξενείται σε πέντε κτίρια που συνδέονται με μικρά περάσματα σχηματίζοντας μια ενότητα.Πάνω από 300 αίθουσες είναι προσβάσιμες από τους επισκέπτες  και φιλοξενούν πάνω από  2,8000,000 εκθέματα που μας δίνουν την εικόνα της εξέλιξης της τέχνης από τους προιστορικούς χρόνους εώς τις μέρες μας.
Παγκοσμίως γνωστή είναι η συλλογή δυτικό-ευρωπαικών πινάκων ζωγραφικής,καλλιτεχνών όπως των Leonardo da Vinci, Raphael, Titian , El Greco , Rembrandt και ιμπρεσιονιστών. 
Σήμα κατατεθέν επίσης ο Καθεδρικός Αγίου Ισαάκ, που αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο μνημείο ρωσικής αρχιτεκτονικής, και είναι ο πρώην Καθεδρικός της πόλης.Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 7000 επισκέπτες,ενώ είναι και το κτίριο με τον τρίτο μεγαλύτερο τρούλο του κόσμου (101,5 μ.) Ο Καθεδρικός χρειάστηκε 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν πάνω από 200 καλλιτέχνες. Το αχανές εσωτερικό είναι διακοσμημένο με 43 είδη υλικών, μεταξύ αυτών 14 είδη μαρμάρου,62 μωσαικά και πάνω από 300 γλυπτά. Ο Καθεδρικός είναι διακοσμημένος με 112 γρανιτένιες κολώνες(βάρους 114 τόνων η καθεμία!) και περίπου 400 μπρούτζινα γλυπτά. Το παρατήριο στο περιστύλιο προσφέρει μια θεσπέσια θέα της πόλης.Πλέον ο Καθεδρικός λειτουργεί σαν μουσείο,ενώ οι λειτουργίες γίνονται σποραδικά.
Discovering Greece, Incoming Tourism
κρουαζιέρες φιορδ βορειο σελας μεσογειος ευρωπη