Φινλανδια

Τα πολλά πρόσωπα της Φιλανδίας σας επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις, όπως τα χιλιάδες νησιά του αρχιπελάγους και τις ατέλειωτες μέρες του καλοκαιριού! Η πρώτη εντύπωση που θα σας δώσει κοιτάζοντας από το παράθυρο του αεροπλάνου είναι πως πρόκειται για ένα ατέλειωτο χαλί από δάση, αρχιπέλαγος και μερικές μικρές πόλεις!  Κι όμως, η μικρή αυτή χώρα που αποτελεί ανεξάρτητο κράτος μόλις από το 1917, δεν υστερεί σε κουλτούρα και πολιτισμό, πόσο μάλλον σε φυσικό κάλος, ζωντάνια και αγνότητα!


ΕΛΣΙΝΚΙ

Η πρωτεύουσα της χώρας των 1000 λιμνών και των κινητών τηλεφώνων ( Nokia και Eriksson) είναι ο οικονομικός ηγέτης των εθνών της Βόρειας Ευρώπης. Εκεί θα βιώσετε την εμπειρία του Ήλιου του Μεσονύκτιου κατά το θερινό ηλιοστάσιο και την Αρκτική νύχτα του χειμώνα.
Η ιδιαίτερα σικ και  δυναμική πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι, θα σας ενθουσιάσει με τα νεοκλασικά κτίρια και το σύγχρονο design που αναμιγνύονται, τα πάρκα, το υπαίθριο μουσείο και πάρκο Seurasaari που βρίσκεται στο ομώνυμο καταπράσινο νησί., την υπαίθρια αγορά Kauppatori συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο –αρκεί ο καιρός να είναι καλός, την εκκλησία του βράχου (Temppeliaukio ), και την ορθόδοξη εκκλησία Uspenski.

Αξιοθέατα στο Ελσίνκι:

Θαλάσσιο φρούριο  - Suomenlinna: Το φρούριο Suomenlinna. Viapori (φινλανδικά), ή Sveaborg (σουηδικά) είναι ένα επιβλητικό αμυντικό κάστρο που εκτείνεται σε έξι νησιά του Ελσίνκι και αποτελούσε κομμάτι της οχυρωματικής γραμμής της πόλης του Ελσίνκι και κατ' επέκταση ολόκληρης της Φινλανδίας απέναντι στην ρωσική επεκτατική πολιτική.

Καθεδρικός του Ελσίνκι  - Helsingin tuomiokirkko: Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μεγαλοπρεπή Ευαγγελικό Λουθηρανικό ναό που βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Ελσίνκι. Χτίστηκε ακριβώς στο σημείο που παλαιότερα βρισκόταν ο ναός της Ελεονώρας Ούρλικα, βασίλισσα της Σουηδίας.  Οι εργασίες ανέγερσής του άρχισαν το 1830 και ολοκληρώθηκαν το 1852.

Πλατεία της Γερουσίας -  Senaatintori: Η πλατεία της Γερουσίας οφείλει την μορφή της στην αρχιτεκτονική αντίληψη και το ύφος του μεγάλου αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Carl Ludvig Engel. Σε μία μοναδική σύνθεση περιγράφονται οι πολιτικές, εμπορικές, θρησκευτικές και επιστημονικές δραστηριότητες που συναντώνται στο κέντρο της πόλης του Ελσίνκι.

Κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός -  Helsingin päärautatieasema: Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης και κατ' επέκταση ολόκληρης της Φινλανδίας. Είναι ένας τεράστιος κόμβος που συνδέει τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, με τα υπεραστικά τρένα και το μετρό της πόλης. Καθημερινά ο σταθμός εξυπηρετεί περισσότερους από 200.000 επιβάτες και τα τελευταία χρόνια οι τάσεις εμφανίζονται ως αυξητικές. Η πρώτη ανέγερση ταυτίζεται χρονικά με τη δημιουργία της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής που έγινε το 1860.

Υπόγειο Μουσείο Τέχνης - Amos Rex Museum: Το νέο υπόγειο μουσείο άνοιξε τις πύλες του στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, Ελσίνκι. Το «Amos Rex Museum» βρίσκεται κάτω από το Lasipalatsi, ένα εμπορικό κέντρο του 1930, γνωστό ως «Γυάλινο Παλάτι». Πέντε χρόνια προτού η πρωτεύουσα της Φινλανδίας οριστεί η διοργανώτρια χώρα των Θερινών Ολυμπιακών του 1940, οι τοπικές αρχές έδωσαν σε τρεις νέους αρχιτέκτονες την άδεια να σχεδιάσουν μία από τις πολλές προσωρινές δομές που θα φιλοξενούσαν τους επισκέπτες στους Αγώνες. Το αποτέλεσμα ήταν ένα εμπορικό κέντρο δείγμα της φινλανδικής έκφρασης του φονξιοναλισμού, το οποίο διαθέτει γραφεία, εστιατόρια και κινηματογράφο. Το κτήριο που περιβάλλεται από φαινομενικά ατελείωτα πάνελ παραθύρων κέρδισε τον τίτλο Lasipalatsi, ή «Γυάλινο Παλάτι». Την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, οι γερμανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Πολωνία, ξεκινώντας τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και, αν και άθελα, έσωσαν το Lasipalatsi από την κατεδάφιση. Σύμφωνα με άρθρο του Artnet News, η διακοπή των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και οικονομικές δυσκολίες μετά το τέλος του πολέμου εμπόδισαν τους Φιλανδούς αξιωματούχους να αποσυναρμολογήσουν το «Γυάλινο Παλάτι» και να το αντικαταστήσουν με μια νέα δομή σχεδιασμένη ειδικά για τους επαναπρογραμματισμένους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι του 1952.
 

Εναλλακτικες Προτασεις

Φινλανδία