Σουηδια

Βόρεια, Κεντρική και Νότια Σουηδία, Κύριες Πόλεις: Στοκχόλμη (Πρωτεύουσα), Γκετεμποργκ (Gothenburg), Μάλμο (Malmö) Κάλμαρ, Λινκόπινγκ.

Αν και σε βορινό υψόμετρο, η Σουηδία έχει αρκετά ήπιο κλίμα. Την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έχει κάποιες βροχοπτώσεις, αλλά ποτέ δεν βρέχει πολύ. Τον χειμώνα έχει πάντα χιονοπτώσεις και κάνει παγωνιά, ειδικά όσο βορειότερα κινείται κανείς στην χώρα! Οι μέρες τείνουν να είναι μικρές (λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας) και «βαριές» τον χειμώνα οπότε και η μέση θερμοκρασία είναι στους -3°C τον Φεβρουάριο που είναι ο ψυχρότερος μήνας του έτους.   Τα καλοκαίρια είναι ηλιόλουστα με μέση θερμοκρασία στους 22°C. Ο ήλιος δεν δύει τελείως στην Βόρεια Σουηδία (The Midnight Sun) και το φως μπορεί να κρατήσει μέχρι και τις 11 το βράδυ.  Στη Σουηδία ο ήλιος τον χειμώνα δύει στις 3 το μεσημέρι, ενώ το καλοκαίρι είναι η χώρα (μεταξύ άλλων) απ’όπου είναι ορατός ο ήλιος του μεσονυχτίου!!!

Σκεφτείτε Vikings, Volvos, ABBA, IKEA, H&M, Absolut Vodka, παγωμένους χειμώνες, πράσινη φύση και αδιαπέραστα δάση, Λαπωνία και ταράνδους, το γαστρονομικό θαύμα του Göteborg, τα Βραβεία  Nobel…. Αν εξιτάραμε την φαντασία σας, ένα ταξίδι στη μεγαλύτερη – σε πληθυσμό- Σκανδιναβική χώρα, πατρίδα της Ingrid Bergman,  των Cardigans, και του Karl Larsson θα σας μαγέψει!

Η καταπληκτική ιστορία της άλλοτε στρατιωτικής δύναμης (17ο αιώνα)  εορτάζεται σε λαμπερά και ευφυέστατα μουσεία, street events και στα αυθεντικά κτήριά της.
Αυτή η τόσο μοντέρνα και οργανωμένη χώρα βρίθει από ιστορία, άγρια φύση και κουλτούρα. Ο - απόμακρος στην αρχή, ζεστός στην συνέχεια- Σουηδικός λαός θα σας καλωσορίσει στο κράτος που έχει όλα τα πλεονεκτήματα μιας αναπτυγμένης χώρας, με ελάχιστα από τα προβλήματα που φέρνει συνήθως η ανάπτυξη!

Στην Σουηδία υπάρχουν πάνω από 500 γήπεδα Golf, εργοστάσια με ξύλινα αλογάκια (το σουβενίρ με το οποίο σίγουρα θα επιστρέψετε στις αποσκευές σας είναι αυτό το «ανεπίσημο» εθνικό σύμβολο της Σουηδίας, το Dala Horse -dalahäst) και φυσικά, βρίσκουμε τα προσφάτως δημοφιλέστατα σπα, η επίσκεψη στα οποία μπορεί να αποδειχθεί μια ολοκαίνουργια εμπειρία. Δίπλα στην ακτογραμμή της απλώνεται το Δυτικό  Αρχιπέλαγος (Western Archipelago), ένα θεαματικό τοπίο από 8,000 νησιά, νησίδες και βραχώδη νησιώτικες κορφές/ παγόβουνα.

Στοκχόλμη

Στοκχόλμη Πράσινη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα 2010. Η καρδιά της Σκανδιναβίας! Για τους Σουηδούς, η Στοκχόλμη θεωρείται η ανεπίσημη πρωτεύουσα της Σκανδιναβικής περιοχής, αν και ο τίτλος διεκδικείται επίσης από την Κοπενχάγη (που σημαίνει «το λιμάνι των εμπόρων») . Η Στοκχόλμη, σαν πόλη, είναι πάνω από 700 ετών και  εκτείνεται πάνω σε 14 νησιά που κοιτούν περήφανα την Βαλτική. Γεμάτη από  τουριστικές ατραξιόν και  ιστορία για τους επισκέπτες της, υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξερευνήσετε την πόλη, είτε με οδηγό, είτε μόνοι σας, πεζοί, μιας και τα περισσότερα αξιοθέατα είναι σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση. Μπορείτε επίσης να κάνετε βόλτα με πλοιάριο (boat trip) που θα σας δώσει και μια διαφορετική οπτική της μεγαλύτερης και ίσως ομορφότερης πόλης της Σκανδιναβίας.  Η πολιτιστική και πολιτική Στοκχόλμη προσφέρεται και για απίθανο shopping, καταπληκτικό φαγητό και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε! Επισκεφτείτε το Δημαρχείο όπου φιλοξενείται η απονομή των Βραβείων Νόμπελ και «σκαρφαλώστε» στον πύργο του Δημαρχείου για την πιο ολοκληρωμένη θέα της πόλης, Μην χάσετε την παλαιότερη ατραξιόν, το Gamla Stan, από τις πιο καλό-διατηρημένες Μεσαιωνικές πόλεις-κέντρα στον κόσμο και  Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της  Unesco και περπατήστε στα σοκάκια με τα καφέ, τις γκαλερί και τις αντικερί.  Το Βασιλικό Παλάτι και ο Καθεδρικός Ναός της Στοκχόλμης βρίσκονται επίσης στο Gamla Stan. Ένας ακόμα δημοφιλής τόπος να επισκεφτείτε στην Στοκχόλμη είναι το πράσινο νησί της Djurgården και, βεβαίως, το διεθνώς γνωστό ναυτικό Μουσείο Βάσα (Vasa), που είναι το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα Μουσείο της Σκανδιναβικής αυτής χώρας και το πολύ ιδιαίτερο Ανοικτό Μουσείο του Σκάνσεν που είναι ένα υπαίθριο μουσείο όπου εκτίθενται κυρίως κτίρια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από ξύλο. Υπάρχει και το ABSOLUT ICEBAR, όπου θα ντυθείτε ζεστά και θα απολαύσετε την όψη του πάγου σε κάθε γωνιά (μέχρι και τα ποτήρια!!!).
Τελευταίο και αγαπημένο αξιοθέατο είναι το τουρ Ιστορίας και Φαντασμάτων που, με τη βοήθεια του ξεναγού θα δείτε  να ζωντανεύει η μεσαιωνική ιστορία της πόλης, ιστορίες, μύθοι και υποθέσεις φόνων που θα σας κάνουν να ανατριχιάσετε! Όσο περνά η ώρα και βραδιάζει, ο έμπειρος σε «φαντάσματα» ξεναγός σας θα σας περιηγήσει σε σοκάκια και σημεία όπου η ιστορία συναντά το μυστήριο στην πιο επιβεβλημένη δραστηριότητα της Στοκχόλμης!

Αξιοθέατα στη Στοκχόλμη:

Μεγάλη πλατεία  - Stortorget: Πρόκειται για μια πλατεία που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Στοκχόλμης και αποτελεί σημείο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κατά τη διάρκεια του χρόνου. Κατά καιρούς μετατρέπεται σε κεντρικό τόπο κοινωνικών εξελίξεων αφού αποτελεί σημείο έναρξης διαμαρτυριών και διαδηλώσεων. Επιπλέον είναι γνωστή για τις ευρείας κλίμακας εορταστικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που διεξάγονται εδώ καθώς και την χριστουγεννιάτικη αγορά της!

Κοινοβούλιο της Σουηδίας  - Riksdagshuset: Η σημασία του συγκεκριμένου κτιρίου είναι ιδιαίτερη και για την πόλη της Στοκχόλμης αλλά και για ολόκληρη τη Σουηδία καθώς εδώ στεγάζεται το κοινοβούλιο της χώρας. Η ακριβής μετάφραση της ονομασίας του είναι "Σπίτι του Κοινοβουλίου" και βρίσκεται στην περιοχή Helgeandsholmen. Το ευρύτερο κτιριακό συγκρότημα κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1897 και 1905 και αντικατέστησε την παλιά έδρα του κοινοβουλίου που ήταν το κτίριο Gamla Riksdagshuset στο νησί Riddarholmen.

Παλάτι της Στοκχόλμης  - Stockholms Slott: Το παλάτι της Στοκχόλμης είναι η επίσημη κατοικία της σουηδικής βασιλικής οικογένειας και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Gamla Stan) πολύ κοντά στην έδρα του σουηδικού κοινοβουλίου. Αρχικά στη θέση που βρίσκεται σήμερα το παλάτι υπήρχε μόνο το φρούριο που είχε χτιστεί τον 13ο αιώνα από τον Γιάρλ Μπίργκερ (Jarl Birger) και είχε σκοπό την υπεράσπιση του περάσματος προς τη λίμνη Μάλαρεν.

Βασιλικό δραματικό θέατρο - Kungliga Dramatiska Teatern: Το βασιλικό δραματικό θέατρο αποτελεί την κοιτίδα του "σουηδικού δράματος" που κατά πολλούς θεωρείται διαφορετικό θεατρικό είδος που η ιστορία του ανάγεται στα 1788. Το σημερινό κτίριο του θεάτρου χτίστηκε το 1908 από τον διάσημο αρχιτέκτονα Fredrik Lilljekvist, οι καλλιτέχνες Carl Milles και Carl Larson προσέθεσαν μία εικαστική παρέμβαση και για τον εξαίσιο εσωτερικό διάκοσμο υπεύθυνος είναι ο Prince Eugen. Η δραματική σχολή που στεγάζεται και λειτουργεί στο θέατρο εκπαίδευσε πολλούς ηθοποιούς αλλά και σκηνοθέτες που αργότερα μεγαλούργησαν σε εθνικό  και διεθνές επίπεδο.

Fotografiska Stadsgårdshamnen 22 Τηλ.: +46(0)8-509 00 500: Το Μουσείο Fotografiska, εγκαινιάστηκε το 2010 και είναι το μεγαλύτερο σημείο συνάντησης για τη σύγχρονη φωτογραφία. Οι εκθέσεις του θεωρούνται από τις καλύτερες διεθνώς και ο χώρος διαθέτει και εστιατόριο και μπαρ. Αυτή την περίοδο παρουσιάζονται οι Εκθέσεις του Σκοτσέζου Albert Watson και του Jonathan Torgovnik (« Intended Consequences»).

Ύπαίθριο Μουσείο  - Skansen Open-Air Museum: Το υπαίθριο Μουσείο Skansen αποτελείται από το παλαιότερο ανοιχτό μουσείο του κόμσου μαζί με τον Ζωολογικό κήπο, σε μια πανέμορφη τοποθεσία στο Royal Djurgården με θέα προς όλη τη Στοκχόλμη!  Είναι αγαπημένος χώτος και για τους ντόπιους και για τους επισκέπτες της πόλης, και ιδανικό για οικογένειες! Στο Skansen θα μάθετε για τις παραδοσιακές τέχνες και ενδυμασίες, και θα έρθετε σε διαδραστική επαφή με την Ιστορία της Σουηδίας σε μινιατούρα! 150 φάρμες και κατοικίες από όλη τη χώρα, που αποσυναρμολογήθηκαν και μεταφέρθηκαν εδώ. Εδώ, εκτός από τις γοητευτικές κατασκευές, θα βρείτε και  γηγενή είδη του ζωικού βασιλείου, παιδικό ζωολογικό κήπο, γεύμα τύπου Smorgasbord  (σε παραδοσιακό σουηδικό μπουφέ)  στο εστιατόριο Solliden και χαριτωμένα café.

SkyView  Globentorget 2, τηλ. +46(0)8-50835300: Το SkyView «στην κορυφή της σφαίρας» (On top of the Globe) είναι μια παγκόσμιας κλάσης ατραξιόν που θα σας παέι στην κορυφή του μοναδικού σφαιρικού κτηρίου, του Εricsson Globe, ένα κτήριο – σήμα κατατεθέν της Στοκχόλμης! Σε ύψος 130 μέτρων θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια φανταστική περιμετρική θέα της πόλης! Οι δύο γόνδολες του SkyView έχουν χωρητικότητα 16 ατόμων η κάθε μια, αναχωρούν κάθε 10 λεπτά, και η επίσκεψη κρατάει συνολικά περίπου 30 λεπτά. Κινούνται πάνω σε ράγες και ενδείκνυται κυρίως για τους περιπετειώδεις!

Γκέτεμποργκ (Gothenburg)

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας είναι και το πιο πλούσιο ιστορικά μέρος της Σουηδίας, με χαρακτηριστική «hip party» αίσθηση. Από βιομηχανικό λιμάνι σε σύγχρονο κέντρο κουλτούρας και διεθνούς αθλητισμού, με την όπερα Gothenburg που προστέθηκε στα αξιοθέατα της πόλης το 1994, η πόλη αλλάζει διαρκώς προς το καλύτερο. Ο Βοτανικός Κήπος του Γκέτεμποργκ θεωρείται ένας από τους αξιοσημείωτους βοτανικούς κήπους στην Ευρώπη. Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη στο Gothenburg είναι τα εστιατόρια του και η διεθνής φήμη που έχει κερδίσει για καινοτόμα κουζίνα με ντόπια στοιχεία (κυρίως ψάρια του Ατλαντικού και όστρακα). Μην φύγετε λοιπόν χωρίς να χορτάσετε το γαστρονομικό παράδεισο του Gothenburg!

Βόρεια Σουηδία

H Σουηδική Λαπωνία με τα αμέτρητα πεύκα και έλατα, μυτερές κορφές και ατέλειωτους πάγους!  Οι θαυμαστές των περιπέτειας και της φύσης θα λατρέψουν τα θρυλικά εθνικά πάρκα (πιο γνωστά παραδείγματα το Abisko και το Sarek). Η περιοχή όπου θα βιώσετε το φως του ήλιου τα μεσάνυχτα και τα μυστηριώδη πολύχρωμα φώτα του Βόρειου Σέλας (Northern Lights), αν είστε οργανωμένοι και τυχεροί!

Μάλμε (Malmö) η Γέφυρα της Σουηδίας στην ηπειρωτική Ευρώπη

Αυτή η κοσμοπολίτικη πόλη από το 2000 συνδέει με την γέφυρα του Öresund την Σουηδία με την Κοπενχάγη σε μόνο 20 λεπτά. Τα τελευταία 10 χρόνια η πόλη συναρπάζει με τη μεταμόρφωσή της και αποτελεί ιδανικό κέντρο, έχει δικές της παραλίες (γνωστότερες εκ των οποίων: Ribersborg, Sibbarp, Klagshamn και Scaniabadet). Στο θαυμάσιο Malmö θα δείτε επίσης το αρχιτεκτονικο- σχεδιαστικό επίτευγμα του στριφογυριστού Ουρανοξύστη  (Turning Torso) του Santiago Calatrava,  που είναι το ψηλότερο κτήριο στην περιοχή. Μία ακόμα επισήμανση αξίζει να γίνει στους χώρους εκθέσεων μοντέρνας τέχνης  και στην πολύ-πολιτισμική ταυτότητα της πόλης των 164 εθνών και 100 γλωσσών, που πολύ απολαυστικά διαπιστώνει κανείς στα καφέ και εστιατόρια.

Εναλλακτικες Προτασεις

Σουηδία